Medlemsresor

Konstresa 2017 – Nordiska Akvarellmuséet i Skärhamn

Precis som föregående år blev resan fulltecknat efter knappt 10 dagar. Det är inspirerande att vara arrangör när intresset är så stort.

Resan började i sedvanligt lätt höstregn som växlade till kraftiga vindar innan vi anlände till Skärhamn. Men vad gjorde väl det i den vackra inomhusmiljön i Nordiska Akvarellmuseet. Det känns som man är mitt i skärgården – med museets stora fönster mot havet och väl inne drabbas man inte av vädrets nyckfullhet.

Vi fick en guidad visning av Eva Blume under en dryg timmes. Eva gjorde inledningsvis en kort sammanfattning av museets historia där hon själv har medverkat från början. Det var ett gediget arbete som föranledde byggande av museet i den bohuslänska skärgården. Med stark folklig förankring, stöd av kulturföreningar, nordiska konstnärer, det lokala näringslivet samt inte minst Tjörns Kommun kunde museet äntligen öppna sina dörrar år 2000. Det är svårt att tänka sig en bättre placering för ett akvarellmuseum än denna närhet till havet.

unnamed
unnamed2
Nordiska Akvarellmuséet Guide Eva Blume

Museet ritades av de danska arkitekterna Niels Bruun och Henrik Corfitsen, och en tillbyggnad som gjordes år 2012 ritades av den numera avlidna svenska arkitekten Anders Tengbom Det är beläget som på en brygga helt ute i havet. I museets närhet finns små hyttor (gästateljéer) som konstnärer kan hyra för sin konstnärliga verksamhet.

Vad passade bättre på denna plats än utställningen ”Japan – Spirits of Nature” där den japanska övärlden precis som den svenska är full av underverk. Tyngdpunkten i utställningen var japansk samtidskonst där verk av sex framstående konstnärer visas jämte kända mästerverk ur det förflutna (hämtat från bl.a. Världskulturmuseerna och Östasiatiska Museet i Stockholm). Många av verken visade på ett passionerat förhållande till natur och svårbegripliga fenomen i vår värld. Där fanns både multimedia, installationer och animeringar jämte akvarellkonst.

Tomoks Konoike, ”Förborgat berg”  från 2008 som skall föreställa Fuji

Efter visningen serverades en utmärkt fisklunch på Vatten Restaurang & Kafé med storslagen utsikt mot skärgården. Det är bra när kvalitet på kök och kultur sammanfaller som i Skärhamn.

Konstresa 2016 – Sandgrund Lars-Lerin Konsthall

Anmälningarna till årets konstresa överträffade alla förväntningar. Vi fick in mer än 65 anmälningar vilket är rekord för föreningen. Men vi fick av praktiska skäl begränsa antalet resenärer till 54.

Resan började i lätt höstregn men när vi anlände Karlstad innan kl. 11.00 sken solen (se ”Sola i Karlstad” enl. nedan). Även Lars Lerins utställning med ett stort antal mindre och stora akvareller överträffade nog allas förväntningar. Vi fick en magnifik beskrivning av konsthallen och konstverken under en dryg timme av en mycket kunnig och trevlig guide. Och sedan fanns gott om tid till egna studier i den ljuvliga konsthallen som ursprungligen skapades i modernistisk stil av den välkända arkitekten Uno Asplund och uppfördes som en dansrestaurang år 1960.

Konsthallen ligger på Sangrundsudden bara 100 m från Klarälven. Vi intog en utmärkt brunch på Värmlands Museum som ligger granne med konsthallen. Det är ett av Sveriges mest besökta länsmuseer och är uppfört i två etapper. Den första delen uppfördes 1929 i slamputsat tegel och den andra 1998 i faluröd träpanel. Efter maten passade några på att promenera i de vackra omgivningarna och det fanns även tid till en andra runda i konsthallen.

Innan hemresan gjorde vi en timmes bussresa i Karlstad med en lokal och äkta värmländsk guide. Vi fick se de mest kända stadsdelarna med flera gamla och vackra byggnader, ett flertal statyer, bl.a. ”Sola i Karlstad” som numera är en symbol för staden.

Skärmavbild 2017-03-09 kl. 11.42.37

Konstresa 2015 – Borås

Lördagen den 24 oktober genomförde föreningen en heldagsresa till Borås där 39 personer deltog. Huvudattraktionen för dagen var Abecita Konstmuseum som är ett av Europas mest unika konstmuseer. Den permanenta samlingen utgörs av grafisk konst och foto från Europa och USA, samt prisbelönt nordisk textilkonst. Den rymmer totalt ca 500 verk och representeras av ett 30-tal konstnärer från början på 1960-talet fram till idag.

Vår guide för besöket var Kerstin Einarsson som hade gedigna kunskaper om konsten och museets historia. Efter kaffe och frallor som inledde besöket guidades vi runt på ett fängslande sätt i de stora lokalerna. Under c:a 1,5 timme presenterade hon de allra största konstnärsnamnen i modern tid, bland annat Warhol, Rauschenberg, Bourgeois, Hockney och Hamilton.
Museet hade vid vårt besök även tre separatutställningar i fotokonst. Värd att nämna är den uppmärksammade modefotografen, Carl Bengtsson. Hans kunder är de allra största modevaruhusen och magasinen, bl.a. Sunday Times Style, Vogue och Elle. Museet hade även ett sort bibliotek med fotoböcker till försäljning där vi bl.a. inhandlade några böcker för kommande utlottning.

Lunch intogs sedan i Borås Kulturhus som har en alldeles utmärkt Bistro, Utbult Borneby & Co. Vi intog en god viltgryta i höstens tecken samt eftermiddagsfika med hembakad kaka till.
Under eftermiddagen besöktes Borås Konstmuseum i Kulturhuset som för stunden hade flera intressanta utställningar, bl.a. Sett Sått Sitt som omfattar tre konstnärskap. Här undersöks och framställs okända aspekter av tillvaron. Rundvandring gjordes på egen hand. Resan hem avslutades i sedvanlig ordning med utlottning, bl.a. rakubränd keramik av Inga Hartvigsson, olja av Lisbeth Tapper och en bok om Agnes Cleve – en av Sveriges största modernister.

Kerstin Einarsson, Abecita Konstmuseum

Konstresa under 2016 kommer att ske under september-oktober. Mer info inom kort.